flossing terápia

A flossing terápia a leggyakrabban mozgásszervi pre-, és rehabilitáció terén alkalmazott komplex fizioterápiás technika, amelynek lényege, hogy a floss szalaggal kompressziós fejtünk ki és ennek pozitív hatásait használjuk ki, valamint alkalmazzuk fascia tréninggel vegyített floss tréningként is. Mind prevenciós, mind rehabilitációs szempontból a terápia fő célja a mobilitás növelése, a fájdalom csillapítása és a szöveti letapadások oldása.

Ma már nem csak professzionális sportolók szakterapeutái alkalmazzák ezt az eszközt. Hétköznapjaink során keletkezett izomfájdalmak, kifejezetten mozgásszervi panaszok esetén nyújt segítséget bárki számára. Sokaknak ismerős lehet az ülőmunka által szerzett hanyagtartás és az ezzel járó derék-, és hátfájások, vagy ülőideggyulladás (isiász), esetleg az alkari ínhüvelygyulladás. Ezeknél a mozgásszervi problémáknál is természetesen a mozgás, rehabilitációs torna és gyógytorna garantálja a probléma megszűnését, melyet alaposan felépítve szakember segítségével ki lehet egészíteni flossing terápiával, ami még gyorsabban célravezető és hatásosabb. Gyakori hiba szokott lenni, hogy az éles és kellemetlen fájdalmat gyorsan enyhítik krémekkel, fájdalomcsillapítókkal és a kineziológiai szalag felhelyezésével (olykor szakszerűtlen módon, anatómiai háttér figyelembe vétele nélkül), amely másnapra a tüneteket meg is szünteti, azonban a probléma gyökerét nem, így az esetek többségében ez visszatérő lesz és krónikus vagy súlyosabb betegséggé válhat. Ennek elkerülése végett mi a kiváltó okot szüntetjük meg és teljes terápiát állítunk fel.

A terápiás kezelés során egyes izmokat, ízületeket és fasciát betekerjük a speciális gumiszalaggal (floss szalag), ez okozza a kompressziót, majd a kezelendő testrészt irányított gyakorlatokkal mobilizáljuk, erősítjük, célnak megfelelően. Használható akut és krónikus sérülések, fájdalmak esetén, valamint izom-kötőszöveti egyensúly visszaállítása, ízületek mozgásterjedelmének növelése, feszességek, letapadások, gyulladások csökkentésére.