… az év, amikor az álmok valóra válnak ..

A fizikai jóllét egyik alapja a testi-lelki egyensúly. Nem elég csak edzeni, odafigyelni a táplálkozásra, vagy állandóan dolgozni, mert sokszor a küzdés meríti ki lelki oldalt és gátolja a fejlődést. Így pont annyira érdemled meg az alvást, a pihenést, mint amennyire dolgoznod is muszáj. Hogyan tudnád elérni a céljaidat (legyen szó ideális testsúlyról, munkahelyi pozícióról, gyereknevelésről, vagy bármiről..), ha fáradt vagy, darabokra vagy szedve és sehol sem vagy ott igazán? Ha nem figyelsz a környezetedre vagy épp saját magadra?


A „8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás” gyárszlogent a Beatrice is megénekelte, s akár egy jó kiinduló pont is lehet a nap 24 órájához.

 Szerintem mindenki átmegy egy ilyen hosszabb-rövidebb folyamaton, amikor a célok megvalósítása érdekében (tipikus példa, hogy többet dolgozunk, hogy valaminek egy bizonyos anyagi hátteret megteremtsünk) háttérbe sorol valamit (ki az egészségét, ki a szociális kapcsolatokat, ki a tanulást, ki a házimunkát stb..). És ezt kisebb vagy nagyobb áldozatok árán sikerül elérni, gyakran betegségeket szerezve a stresszes évek alatt. Nekem szerencsém is volt, korán megtaláltam az egyensúlyt a szakmámnak és környezetemnek köszönhetően, s pár év rengeteg munka után (bár akkor is 8 óra alvások mellett) kialakult egy rendszer, egy ritmus, egy életforma, ami folyamatosan változik, alkalmazkodik. A kérdés az, hogy Te hogyan formálod? Hagyod hogy elvigyen a stressz és a rohanó életmód például? Vagy megállsz és tudatosan élsz?!

 

Sokat gondolkodom, hogy mi lett volna, ha nekem is szól valaki korábban vagy úgy alakul az életem, hogy nem kell annyit dolgoznom? Ez már nem derül ki és így is kellett lennie ennek, de a tudatosság és következetesség mindig jó célt szolgáltak és volt időm utazni, tanulni, bulizni, dolgozni. S ami a legfontosabb, hogy nem voltam sose beteg. Húsz évesen egyszer egy terheléses cukor vizsgálaton nem volt ideális az értékem, s ott akkor még több minden megfordult és a dolgok mélyére tanultam magam. Azóta se volt se rossz értékem, se semmilyen krónikus vagy akut betegségem. A sport és a természet szeretete már akkor is sokat segített és biztos vagyok benne, hogy ennek is volt köszönhető. Hiszen tízen évig nem irányítottam az életemet. Én is buliztam át nyarakat, de korán jött a fordulás szerencsére. Ha ez nem történik meg húszas éveimben, biztosan nem itt tartok most. 

Ezért legyen ez most egy jelzés Tőlem Neked, aki nem rohan és elolvas ilyen apró posztokat is, talán hasznodra válik. Figyeld a tested jelzéseit és ne azért csinálj valamit, mert valaki azt mondta. Érezd belülről a motivációt, az indíttatást, mert lehet bármilyen jó az edződ, folytathatsz bármilyen diétát vagy járhatsz bárkihez életvezetési tanácsokért, ha Te belülről nem önmagadért cselekszel, hidd el kidobott pénz és idő, energia. De a döntés csak a Tiéd! Azt pedig soha ne feledd, Belőled is csak egy van!✨️

Engedd meg magadnak a pihenést és az egészséges életet!

Kérdés, hogy ki mivel tölti meg a 8 órákat? Ez persze életszakaszonként és egyénenként is változik, de ha leírnánk egy lapra, biztosan nem találnánk két egyformát.  Nekem szerencsémre (bár a szakmámat is én választottam, olyan szempontból tudatosan, hogy a másokon való segítés vezérelt, amihez aztán hamar rájöttem, hogy ez anélkül lehetetlen, hogy magam rendben legyek- ami persze egy véget nem érő munka-) a munkaidőbe (ami vállalkozóként néha több, mint napi 8 óra, rengeteg pro és kontra) elég sok benne van a kikapcsolódásból is. Néha kötelező az edzés és muszáj, azért mert ezzel foglalkozom nekem sincs több időm erre vagy mindig kedvem hozzá. Persze energiám akad, mert odafigyelek az egyensúlyra, így mondhatják, hogy nekem könnyű, de rengeteg munka és tudatosság van ebben is.  Tehát a munkám ilyen szempontból is egészséges (ha nincs túlzásba véve és a „nyitás-zárás” időpontokra is figyelek), de nekem is van mit kipihennem hétről hétre, hónapról hónapra, félévről félévre. Ezért megyek szabadságra. 😉 

A szórakozásom alapját már évek óta nem az éjszakázás, a bulizás, az alkohol fogyasztás (elég és akkor nagyon jó is volt ebből ilyen 2-3 év fiatal felnőttként) elégíti ki, hanem a túrázás, aktív sport kikapcsolódás, minőségi családi és baráti idő, utazások, olvasás vagy éppen tanulás is vagy az én-idő. Ezek már szorosan összekapcsolódhatnak a pihenéssel is, amit azonban ki kell egészíteni persze a tisztálkodási rutinokkal együtt a főzés, takarítás és egyéb kötelező körökkel. Pláne ha még család is van már, végképp az időbeosztáson, bioritmuson és az egyensúlyon múlik minden. 

egyensúly

Hogyan válnak valóra az álmok? Nem árulok el nagy titok, mégse cselekszik ezt sokan:

Azzal, hogy odafigyelsz magadra, a bioritmusodra és ebből fakadóan az egyensúlyodra, már nagy részt nyert ügyed van. Persze mások az emberi értékek mindenkinek, de előbb-utóbb mindenki odajut, hogy az egészség milyen fontos. Az pedig csak a Te kezedben van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük