Multisport gyerekeknek

Játékos foglalkozás a gyermekek részére, mely által felszabadultan élik meg a sport és a mozgás örömeit!

Egy hely, ahol a sportág helyett az ügyességet és alapképességeket választják a gyerekek, így kiegészítve a kerettanterv testnevelés óráit, megelőzve a későbbi sérüléseket!

Miért csatlakozz Te is Multisport foglalkozásainkhoz?

Belgiumi mintára építve, fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek a korai sportágválasztás mellett/helyett több sportág alapjait megismerjék. Minél több sport alapjaival rendelkezik egy gyermek, annál ügyesebb lesz és kevésbé sérülékeny! A belgiumi profi labdarúgóknál már kimutatták! 😉

És még miért?

Mert biztosan:

  • játékos foglalkozást biztosítunk a gyerekeknek, hogy megszeressék a mozgást!
  • sportági alapokat sajátíthat el labdajátékokhoz, atlétikához, tánchoz és minden mozgáskultúrához!
  • hangsúlyt fektetünk a motoros képességek fejlesztésére (koordináció- és kondicionálisképességek).
  • figyelünk a megfelelő agy-ideg-izom kapcsolatok kialakítására!
  • ügyesedni és fejlődni fog a gyermek.

Fejlődéslélektani szempontból mindenképpen az a jó gyermeknek, ha 12 éves koráig belekóstol mindenbe, nem azt jelenti, hogy feladta könnyen és nem kitartó, hanem keresi amiben igazán jól érzi magát. Persze kedves Szülők ez nem egyszerű, de legyünk türelemmel a gyermekek felé, hogy támogatjuk akár 1-2 hetente, akár évente ha sportot szeretne váltani, ki szeretne próbálni mást is, hiszen mindenből tanulni szeretne, mindent el szeretne sajátítani és ez fogja eredményezni, hogy hosszú évtizedekig aktív része legyen az életének a mozgás és az ez által szerzett öröm.

Koordinációs képesség – miért fontos ez ennyire?

Sokan nem tudják, de a kondicionálisképességek mellett gyermekkorban elengedhetetlen a koordinációs képesség fejlesztése is. Mindkettő kiemelt szerepet játszik a fejlődésben és felnőttkorban, így már 4-7 éves korban oda kell(ene) figyelni a rendszeres mozgásra. A tanulási zavarok kialakulása már óvodás korban elkezdődik, azonban mozgással és helyes táplálkozással hatékonyan megelőzhető szakszerű és változatos képességfejlesztéssel játékosan. A megfelelő mozgásingereknek köszönhetően elkerülhető még az elhízás, szív-, és érrendszeri problémák, idegrendszeri és koncentrációs zavarok, pszichés betegségek, valamint a testalkati jellemzők helytelen fejlődése.

Multimozgás programunk abban nyújt segítséget, hogy nem csak labdás feladatokkal és játékokkal, hanem a természetes mozgás alapjainak helyes megtanulásával motiválja a gyerekeket a mozgásra. Játékos feladatokba csempésszük bele a koordinációs képesség, egyensúly, ügyesség és kondíció fejlesztést.

Az intelligencia és a koordináció közötti kölcsönhatás annál szorosabb, minél fiatalabb a gyerek. Így azok a gyermekek, akik már fiatalként is mozognak jobb eredményeket érnek el több tekintetben is.

Élettanilag és anatómiailag mindenkinél először a nagyizmok fejlődnek ki, majd utána a kisebb, finomabb izmok. Így következik, hogy a nagymozgások hiányában a finom mozgások (rajzolás, írás, hangszeren játszás) nehezebben fejleszthetőek. Ezek a tények mellett, ha az idegrendszeri fejlettség nem megfelelő tanulási zavarok is alakulhatnak ki (pl.: diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia), melyek hátterében az egyensúlyozó képesség, ritmusérzék, szem-kéz koordináció áll.

Végtelenségig lehetne még sorolni a mozgás pozitív hatásait, amit viszont kihangsúlyoznék, hogy elengedhetetlen része az életünknek, mint a fogmosás, evés, alvás stb. 🙂

Jelenlegi ovis foglalkozásaim zárt csoportban, az Alsópáhoki Szivárvány Óvodában elérhetőek csak, az oda járó gyermekek részére. Az órarend bővítése ősztől várható külsős helyszínen is. Addig is a nyári táborokat érdemes figyelemmel követni.