modern táplálkozás

Mit jelent ez a két szó egymás mellett?

A mai felgyorsult világban sajnos nem az egészséges ételek jönnek velünk szembe a boltokban, a plakátokon, a metró aluljáróban vagy a buszmegállóban, ezzel is kísértésbe ejtve a munkába rohanó dolgozókat. Ennek természetesen hatása van a szervezetünkre, és nem véletlen, hogy a magyar társadalom nagy része túlsúllyal és egészségügyi problémákkal küzd. Számos betegség jelentkezik egyre több embernél, gondolok itt a „divat betegségekre” , mint például inzulinrezisztencia, laktóz-, és gluténérzékenység, PCOS stb.. Ezek azonban nem kitalált problémák. Sajnos valóban ennyire elterjedt megbetegedések, hogy minden harmadik magyar embert érintik. Hogyan lehet ez? Miért nem voltak a nagyszüleinknek hasonlóan elterjedt problémáik? Mik váltják ki a manapság gyakori emésztőrendszeri problémákat? Nos a mondás nem véletlen: Az vagy, amit megeszel! Így nem véletlen, hogy az ultrafeldogozott, szinte tápérték nélküli szénhidrátok (idetartoznak például a péksütemények, kenyérfélék, cukorok), zsírban tocsogó gyors ételek, a chipsek, a cukros és alkoholos italok túlzott bevitele meglátszik nemcsak esztétikailag, hanem a védekezőrendszer ellenállóképességén és a teljesítőképességen is.

Mondhatni, hogy a modern táplálkozás a modern betegségekre nyújt megoldást. Hogyan lehetünk napjainkban is egészségesek, hogyan kerülhetjük el a magas vérnyomás, cukorbetegség, szív és érrendszeri problémákat? Persze számos más összetevője van a problémák kialakulásának, mint például a mozgás hiánya, a stresszes és rohanó életmód, de az immunrendszerünk 80%-a a bélrendszerben található. Kell ezt tovább magyarázni?

Végtelen hosszú téma a táplálkozás, ezért ezekben a táborokban különböző altémákkal kapcsolatban készülünk előadásokkal és lehetséges megoldásokkal, valamint olyan kézzelfogható segítségekkel, amiket biztonsággal be lehet építeni a hétköznapokba, hogy a fent említett problémákat megelőzzük. Hangsúlyoznám, hogy a már kialakult betegségek nem a mi kompentenciánk, ilyen esetekben feltétlenül orvossal, dietetikussal kell konzultálni. Mi az egyénre szabottság mellett a megelőzésre fektetnénk a hangsúlyt és általános irányelveket ismertetünk táborainkban, mely mellett természetesen a mozgás és kikapcsolódás sem marad el.

Modern táplálkozás táborok 2023

Hogyan (l)egyek egészségesen?