Sziasztok, Barbi vagyok!

Kedvenc időtöltésem

Ahová csak tehetem, kerékpárral közlekedem, így elég sok időt töltök két keréken, és az aktív kikapcsolódás minden fajtáját szeretem. Hat éves korom óta a kézilabda (későbbiekben a strandkézilabda  is) a kedvenc sportágam, emellett a túrázást, futást, jógázást, funkcionális edzést is  heti rendszerességgel végzem. Mindezek mellett elengedhetetlennek tartom a lelki egyensúlyt és a mentális egészséget, melyet egy jó könyv olvasásával , meditációval vagy a növények gondozásával, kertészkedéssel tartok szinten. Nagyon szeretek sütni-főzni, a családdal és barátokkal egy jó társasjáték mellett vagy aktívan kikapcsolódni. Amikor pedig meguntam a “szürke” hétköznapokat, megpakolom a hátizsákomat és utazom a nagy világban. 

Már húszonévesen is nagy céljaim voltak az életben és mindig is előre megtervezős voltam. Ahol a mai nap tartok (az életem bármelyik színterét tekintve), az nem jöhetett volna létre a kitartásom és szorgalmam nélkül, de ami ennél fontosabb, hogy még nagyobb köszönettel tartozom a Férjemnek azért a rengeteg odaadásért, amit nemcsak a kapcsolatunkba, hanem az én munkám támogatásába is fektet türelemmel, valamint a Szüleimnek és Családomnak, legjobb Barátaimnak, Kollégáimnak, akik mindig támogatnak és ott segítenek, ahol tudnak, bármilyen megvalósíthatatlannak tűnő ötletem is támad!

nem lehet elég korán kezdeni 😉

Szakmai háttér

A sportnak köszönhetően a Testnevelési Egyetemen végeztem Rekreációszervezés és egészségfejlesztőként BSc szakon, majd ugyanitt Humánkineziológus MSc diplomát szereztem terhelésélettan szakirányon. Ezeket az éveket ERASMUS tanulmányi- és szakmai ösztöndíjjal szerzett belgiumi éveim színesítették. Ezzel párhuzamosan pre-, és rehabilitációs, valamint táplálkozás szakterületen végeztem továbbképzéseket, jelenleg pedig Életmódtanácsadó és szakterapeutaként tanulok. S bár hosszú évek óta képzem magam, ahogy elnézem az érdeklődési körömet, sosem fogom befejezni az önfejlesztést, mindig lesz valami a listán, amit szeretnék megtanulni az egészséges életmód, táplálkozás és edzés szakterületén.

Edzői karrierem

Egyetemi tanulmányaim alatt kiváló alapokat kaptam sportélettanból, melyek segítettek elindulni az egyéni edzések világában is, mind hobbi mind versenysportban. Így ismerkedtem meg a funkcionális edzéssel, mely a mai napig alapját képezi a munkámnak. Öt évig egy személyi edző stúdió lánc oszlopos tagjaként sokat tanultam és releváns tapasztalatokat szereztem, mint egyéni edző, szakmai oktató, étrendtervező és tanácsadó, valamint stúdióvezető.


Ezzel párhuzamosan külsős óraadóként több szemeszteren keresztül tartottam a Károli Gáspár Egyetemen sajáttestsúlyos edzést, funkcionális köredzést és gerinctornát is a hallgatók számára.


Mindezek mellett a magyar első osztályban szereplő KISTEXT Sportegyesület röplabda csapat szakmai stábját erősítettem, mint erőnléti és rehabilitációs tréner. A feladataim részét képezte az extra ligás röplabda játékosok fizikai állapotának felmérése, a teljesítményük optimalizálása, a sérülések megelőzése és a rehabilitáció irányítása.

Rekreációszervező tapasztalataim

Nemcsak az aktív kikapcsolódást szeretem végtelenül, de a gyerekeket is. Így már egyetemistaként is egyértelmű volt, hogy ezzel foglalkozni szeretnék, későbbiekben pedig nagyon álmommá vált, hogy a saját táboraimat szervezzem majd egyszer, ha eljön az ideje. Kezdetben az iskolaszüneteket gyerek-, és sporttáborokban töltöttem, mint sportanimátor és szervező. Később tanulmányi- és szakmai ösztöndíjas hallgatóként Belgiumban éltem két évig, ahol az egyik legnevezetesebb kalandparkban, a The Outsider -nél szerezhettem szakmai tapasztalatot rekreáció-, és táborszervezőként.


Az álomok pedig valóra válnak és ezen szakmai vonalat folytatva, 2020 nyarától már a saját rekreációs táboraimat szervezem, többek között sport és szabadidő, anya-lánya, modern táplálkozás témákban. A tábor témái évről évre bővülnek, ami köszönhető a lelkes résztvevőknek is, valamint saját örömömre is szolgál, hogy egyre több korosztálynak és érdeklődőnek segíthetek átadni a tapasztalataimat egy jó hangulatú workshop vagy pár napos kikapcsolódás keretein belül.

Szakedzői munkásságom a kézilabda világában

Versenyzőként már első osztályos korom óta része volt az életemnek a kézilabda, mely aztán hivatássá is vált. Egy győri iskolai egyesület növendékeként vittem tovább a sportágszeretetét és volt szerencsém a magyar bajnokság első és másod osztályában, külföldön , a fővárosban és több kisebb városban is játszani az évtizedek alatt. Több komolyabb sérülés után már csak hobby szinten űzöm kedvenc sportágamat, de a mai napig örömmel és energiával tölt fel 1-1 edzés. Korábbi klubjaimra pedig ma is szeretettel gondolok vissza: győri Balázs Béla ÁMK Sportegyesület, Százhalombattai Vuk Sportegyesület, Budafoki Kézilabda Sportegyesület, Dunavarsányi Torna Egyesület, Újbuda Torna Club, TFSE, Handball Team Don Bosco Ghent, Tempo KSE, Kistext Utánpótlás Akadémia, Flyerz Strandkézilabda Csapata, Helló lányok Strandkézilabda Csapata, megköszönve eddigi edzőimnek és csapattársaimnak ezúton is, hogy segítették fejlődésemet.


Az edzői pályafutásom 16 évesen Dunavarsányban kezdődött, ahol 3-6 éves korosztálynak tartottam szivacskézilabda alapokat, emellett általános iskolás kézilabdások edzéseit hospitáltam. Gentben a kézilabda csapatnál játékosként és edzőként is tevékenykedtem és nemzetközi magániskolában népszerűsíthettem a kedvenc sportágamat. Kézilabda edzői licenszemet is itt, Antwerpenben szereztem meg. Magyarországra 2018-ban költöztem vissza és a budapesti KISTEXT Utánpótlás Akadémiánál vezettem kézilabda csapatokat (6-12 éves fiúkat és lányokat). Ezt követően kerültem a Kerepesi Városi Sportegyesülethez, a 8-12 éves korosztály élére. Jelenleg pedig a Hévízi SK u12-es lány csapatát vezetem.


Kézilabda szakedzőként a legfőbb célom és elhivatásom, hogy átadjam a kezem alá kerülő gyerekeknek azt a lelkesedést, kitartást és alázatot, amit ennek a sportágnak és a felsorolt kézilabda csapatoknak, valamint edzőimnek is köszönhetek.

Táplálkozás szakirányú érdeklődéseim

Egy régre visszanyúló történet, ami még gimnáziumi éveim alatt kezdődött. Mindig is szerettem jókat enni, annak ellenére, hogy gyermekként nagyon finnyás voltam; viszont sosem mulasztottam el a reggelit. Az aktív sportéletmód ezt meg is kívánta, így bár a bevitt szénhidrátot le is mozogtam, tinédzser éveim végére engem is utolértek a helytelen táplálkozási szokások negatív hatásai. Szerencsére már ekkor elkezdtem tudatosabban odafigyelni az étkezésemre és beleásni magamat az egészséges(ebb) táplálkozásba. Mint mindent ezt is saját bőröm tapasztaltam meg először és a táplálkozás tudományi és élettani alapokat a Testnevelési Egyetem Rekreációszervező és egészségfejlesztő BSC, később Humánkineziológia MSC szakán tanultam meg és szereztem diplomát, majd ezen a szakirányon tovább angol nyelvű Diet and Nutrition Coach online képzést végeztem. Azóta pedig a modern táplálkozás-, és élelmiszertudomány alapjait, alkalmazott és funkcionális irányvonalait tanulom. 

Táplálkozással kapcsolatos problémák megoldásában segítek vendégeimnek. A táplálkozási tanácsadás és az egyénre szabott étrendtervezés kiterjed az egészségestől, a hétköznapi rutinokon át, a halmozott problémákig. Nem csak a megfelelő testsúly elérésében (annak csökkentésére, emelésére), de az egészséges és kiegyensúlyozott életmódra is odafigyelünk közös munkák során, amely megalapozza akár a sportteljesítményt, akár az energikus hétköznapokat és a hosszú életet. Személyre szabott étrend készítésével támogatom azokat, akiknek kialakult betegség (például inzulinrezisztencia, pajzsmirigy probléma), esetleg családtervezés miatt van szükségük életmódváltásra, táplálkozási szokásaik megváltoztatására. A tényeken alapuló orvostudományban (Evidence-Based Medicine) és holisztikus, egyénre szabott szemléletben hiszek és tanulmányaimat is ez irányítja.

Legfőbb célom, hogy segítsek azoknak az embereknek, akik nem a szélsőségeket követik, hanem az egyensúly megteremtésére és az egészségre törekednek.