Szétnyílt hasizom regenerációs program

Elindult csoportos szétnyílt hasizom regenerációs programom is, amely szeretettel vár minden regenerálódni vágyót. Ez a program hat hetes periódusokban indul minimum 4 – maximum 8 fő esetén (amennyiben aktuális több jelentkező van, ne csüggedj van lehetőség egyénibe is időpontot foglalnod vagy ha van minimum 4 fő, új időpontban is indítható a csoportos foglalkozás! 🙂 ).  

A foglalkozás lényege főként a várandósság utáni szétnyílt hasizom regenerációjának megkezdése elméleti és gyakorlati alapokon, egymásra épülő 6 héten keresztül, de várok bárkit, akinek szüksége van regenerációs tornára, hiszen a szétnyílás nem csak várandósságkor történik meg, hanem elhízás vagy életmódból, genetikából adódóan is. 

Minden hétfőn Hévízen a Bázison 11.00-11.55 között 6 hetes periódusokban, jelentkezőktől függően indul a program! Érdeklődni az elérhetőségeken tudsz! 

 Van élet gyerek mellett is – hogyan lendüljek formába szülés után?

Ne keseredj el! Azért mert nem sikerül elsőre vagy egyből és gyorsan, még nincs veszve minden! Tapasztalataim alapján ~1 év kell ahhoz mire a szülés után az Anya újra formában érzi magát, hiszen a 40 hetes fejlődés és a szülés, majd az azt követő gyermekágyi szakasz megviseli a fizikai testet és az elmét, a hormonháztartást és sorolhatnám. Nem kell sietni, jó munkához idő kell. Elcsépeltnek hangzik, de igaz! Életet adsz egy gyermeknek, örömöt szerzel Magadnak, az Apukának, a Családnak! Fantasztikus dolog! Pihenni nem sokat tudsz, hiszen sokkal több gondoskodásra és figyelemadásra kell energiát fektetned, jobb esetben 6-12 hétig pihensz és szokod az új életritmust. Ez a biológia és a normál rend. Ha ezt sietteted, sürgeted nem lesz tartósabb, sem jobb, sem Neked, sem a Babának és a Családnak. Ebben az időszakban ki kell alakítanod egy új bioritmust egy új egyensúlyt, erre kell koncentrálni. Ezután jöhet a hasfal regenerálás, gátizomtorna, légzés helyreállítás. Mintha újra kellene tanulnod járni, olyan lesz. Fokozatosan épülsz fel, tér vissza az energiád és a kedved ( a mozgás a csodálatos időszakkal járó depresszió leküzdésében is segít!), szűnnek meg a kellemetlen hatások, fájdalmak. Visszanyerjük a megfelelő ízülti mozgástartományokat, mobilitást és stabilitást, majd az állóképességet és az erőt. És ami nem utolsó sorban említendő, de potyognak le a kilók is és visszanyeritek régi alakotokat. Ennél sokkal többet ér az egészség, ám az is tény, hogy ez együtt jár a jó formával. 

Az Újra erősen- szülés utáni regenerációs program a szétnyílt hasizom, az elgyengült medencefenék izmok, a felborult légzés visszaállítására és új életmód, új szokások beállítására fókuszál. A program egyéni keretek között is választható, valamint már elérhető csoportos változatban is. Mindkettőt alapos szakmai felkészülés és odafigyelés jellemzi, azzal a különbséggel, hogy az egyéni regenerációs program az időpontban rugalmasabb és intenzívebb, míg a csoportos regenerációs program egy fix időpontban, 6 héten keresztül 6 alkalmat jelent csoportban. Mindkét opciónál érkezhetsz gyermekeddel vagy egy magad, ahogy kényelmesebb Számodra. Bármelyik irány is tetszik, az első alkalom anamnézis felvételt, elméleti oktatást és szétnyílt hasizom vizsgálatot jelent. Második alkalomtól már a gyakorlati részre fektetjük a nagyobb hangsúlyt és a 360° légzéstől kezdve szépen szintről szintre és hétről hétre építjük fel az elgyengült izmoknak a regenerálását és az aktivációját. A program végére magabiztos tudással és testtudattal fogsz rendelkezni, elindulva a gyógyulás útján, amelyet akár magadtól is folytathatsz. Ha segítség vagy motiváció kell, nem engedem el a kezed, hiszen van akinek több idő szükséges a rehabilitációhoz, ezzel sincsen semmi baj, fordulj bizalommal felém. 

Szülés utáni szétnyílt hasfal regenerálásról

Sokszor sajnos kimarad a köztudatból a rectus diastasis, vagyis a szétnyílt hasizom fogalma, pedig több embert érint, mint azt gondolnánk! Ugyanis egy várandós időszak sem úszható meg a linea alba (egyenes hasizmok közötti fehér kötőszövet) változása nélkül, de ami érdekesebb, hogy túlsúly esetén is gyakori jelenség lehet, így gyakori férfiaknál is – így bátran keressenek férfiak is regeneráció kapcsán! De most a Hölgyekhez szólok először, szeretnélek tájékoztatni Titeket arról, amit sajnos sem az iskolában, sem a felvilágosító órákon, felkészítő tanfolyamokon, sőt gyakran a kórházakban és kontrollokon sem mondanak el, pedig létfontosságú lenne számotokra!

Amíg nem tapasztalja meg az ember, hogy mi ez, hogyan is érezhető, mennyire is befolyásoló, addig nem is vesz igazán tudomást erről. Logikus, viszont, szülés után elengedhetetlen a kezelése a hasfalnak is, de nem kell ettől tartani gyönyörűen csökkenthető a szétnyílás mértéke és elősegíthető a regenerációja is műtéti beavatkozás nélkül!

Amikor elkezd nőni a pocak, a női test rengeteg változáson megy keresztül. Most nézzük, hogyan érinti ez a hasfalakat. Tulajdonképpen logikus, hogy ahogy nő a magzat és több helyre van szüksége, tehát nő a has körfogata. Ezáltal nyúlik az Anya bőre, távolodnak egymástól az egyenes hasizmok, így a közös tapadási pont az úgynevezett linea alba (fehér vonal), ami egy koleszterin tartalmú kötőszövetes rész, az kiszélesedik így védve a magzat, de nehezítve Anya dolgát. Esztétikai problémákon túl, megváltozik a belső szervek pozíciója, eltorzulnak a gerinc fiziológiás görbületei mely fájdalomhoz vezet, gyengülnek a légzőizmok és a medencefenékizmai, növeli a sérv kialakulásának kockázatát. Ez nem kevés dolog, azt hiszem.

Öröm az ürömben, hogy kezelhető és kontrollálható, de el nem kerülhető, hiszen, a rectus diastasis minden kismamát érint a 35. héttől és lehet, hogy soha nem zárul vissza teljesen, mert ez nagy részt kortól és genetikai- kötőszöveti adottságoktól is függ mennyire zárható össze, de feltétlenül kezelni kell és foglalkozni kell vele, mert súlyos következményei lehetnek.

Szétnyílt hasizom regenerálása

Szakemberek azt szoktuk javasolni, hogy természetes szülést követően 7.héttől érdemes megvizsgálni és elkezdeni a regenerációt, míg császármetszéses szülés után a 13.héttől. A gyermekágyi szakaszban hozzám sajnos nem tudok fordulni, de kiváló gyógytornászok és orvosok is specializálódnak már erre a területre, de ha 6-12 hétig pihensz és szokod az új életet, az is teljesen rendben van! Sosem késő elkezdeni és odafigyelni! Az első alkalommal nálam egy alapos anamnézis felvétellel és állapotfelméréssel kezdünk, ahol megállapítjuk, hogy a szétnyílás mértéke hány ujjnyi távolságot halad meg. Minél kisebb annál jobb, de az 1é2 ujjnyi szétnyílást tökéletesen élettaninak tekintjük, de odafigyelést igényelnek! Ha valakinél ennél nagyobb, akkor megfelelő regenerációs tornával és új rutinok beépítésével minimálisan vagy akár teljesen is zárhatóak. Itt kiemelném, hogy attól még, hogy van egy pici szétnyílás (lehet örökre maradni fog mert ilyenek a kötőszövetei), de attól még lehet funkcionálisan teljes mértékben működő!

Ha több éve szültél és csak most olvasol erről, az alábbiakat ajánlom figyelmedbe, amennyiben ezeket tapasztalatod fordulj hozzám bizalommal:

  • szemmel látható vagy kitapintható a jobb és bal oldali hasizmok eltávolodása

  • ha a linea alba kiboltosul vagy besüpped

  • esetleg „puffadt”, kidomborodó a hasfalad

  • illetve ha ezek a tünetek fokozódnak étkezés, sportolás vagy a hétköznapi élet során, esetlegesen sérvvel járnak együtt!

Miért fontos mind ez?

  • elkerülhetőek a fájdalmak: hát, derék

  • megszüntethető az inkontinencia és kismedencei fájdalom

  • de ehhez erős és jól funkcionáló törzsizmok, farizmok szükségesek

Soha nem késő a hasizmod eltávolodásán változtatni, de javasolt minél hamarabb! Keress bizalommal!