hála

A hála, egy értékes személyi tulajdonság. Nem gondoljuk végig elégszer miért is vagyunk hálásak, pedig nap, mint nap több tíz, száz, ezer okunk is lehetne hálásnak lenni!

A mai napon én kifejezetten hálás vagyok azoknak, akik támogatnak utamon, segítenek fejlődni és boldoggá tenni. Hálás vagyok, hogy olyan szakmát választottam, amelyben embereknek segítség és motiváció lehetek. A mozgás, táplálkozás, alvás, kikapcsolódás alapépítőkövei mindenki életének! De tudjuk hogyan működünk, hogyan van ránk minden hatással? Tudjuk, hogy a megoldás az bennünk rejlik? Elképzeltük már, hogy meg tudjuk valósítani, amit szeretnénk és rajtunk múlik a saját életünk és egészségünk?

„Vigyázz a testedre! Ez az egyetlen hely, ahol élhetsz.”

Jim Rohn – amerikai vállalkozó és író

A testünket mozgásra tervezték, és sajnos a modern élet mozgásszegény éltmódja, a fizikai inaktivitás az egyik legfőbb oka a krónikus betegségek kialakulásának. Ha rendszeresen mozgunk helyesen és mérsékelten (nem túlzásokba esve), máris tettünk egy lépést az egészségünkért. A hétköznapokban válasszuk a lift és mozgólépcső helyett a lépcsőt, sétáljunk vagy biciklizzünk a boltba, munkahelyre. A mozgás számos előnnyel jár, azon túl, hogy erősíti az izmainkat, csontjainkat és rugalmasan tartja ízületeinket, csökkenti a zsírlerakódást, stimulálja az agyat és erősíti az immunrendszert, mindezek mellett a boldogsághormonjainkat is sokszorozza, ezáltal leszünk kiegyensúlyozottabbak.

A táplálkozás nagyon komplex szemléletet igényel, ugyanis mások vagyunk, más genetikával, más adottságokkal és más életmóddal. Egy viszont mindenkiben közös: amit megeszünk annak (előbb-utóbb) hatása van a szervezetünkre kívül és belül is. Az étkezés kapcsán még nehezebb megérteni, hogy mi történik a testünkben, de érdemes foglalkozni ezzel a témával is, mert a saját tudásunkon alapuló szokásokkal a betegség helyett az egészség és a hosszú élet felé lehet tartani, ami a mai világban elengedhetetlen és olyan dolgot, amit nem adnak csak úgy. Egyre többen látják, hogy a tiszta és egészséges ételek fogyasztása mennyi pozitívumot és életmódbeli javulást eredményez (még ha ugye sokszor drága is, bár mindig inkább erre költsünk, mint műtétekre és gyógyszerekre), és egyszerűbb megelőzni a betegségeket, fájdalmakat, problémákat és szövődményeket! Az étrendtervezés kapcsán is a személyre szabottság az első, amit szem előtt tartunk.

Rekreáció. Mi is jelent ez a nem hétköznapi szó? A rekreáció, olyan testi-lelki-szellemi teljesítőképességet helyreállító folyamat, amely szintén elengedhetetlen a mindennapokban és a hétvégéken is! A rengeteg stressz, ami ér minket nap, mint nap, az elkerülhetetlen, de az, hogy hogyan birkózunk meg a stresszorral és hogyan kezelünk egy stresszt, az csak rajtunk múlik. Leghatékonyabb stratégiája a testmozgás, a kiadós sírás, a szeretet formái, a kreatív önkifejezés, az éneklés, a rajzolás, tulajdonképpen bármi, ami segít túljutni az alagúton. Nem mindig könnyű, de ezek a bizonyos problémák, valójában megoldandó feladatok, amelyek egy lépcsőfokot gördítenek elénk a fejlődés útján. Segítséget nyújthat egy túra a természetben, egy művészeti élmény, a barátokkal és a családdal töltött idő. Sokszor átesünk a ló túlsó oldalára, s elfelejtjük miért is sportolunk, miért is mozgunk. Ezeket mindig tartsuk szem előtt és magunkra, valamint az edzésre fókuszálva töltsük el az erre szánt időt. A rekreációs mozgásformák: kikapcsolódás-agyunk és mentális énünk számára; egészségmegőrzésünket, fizikai fejlődésünket és céljainkat (erő-izom-állóképesség fejlesztés, pre-, és rehabilitáció) helyezi előtérbe; a flow, vagyis egy olyan érzés, élmény átélése, amely teljesen extázisba hoz minket vagy endorfint termel! A kikapcsolódás=visszatöltődés , vagyis nem más, mint a mindennapi ingerek, befolyásoló tényezők és stressz kezelése. Legyen ez meditáció, túrázás, séta, jógázás, úszás, futás, kreatív élmény, családi/baráti program vagy bármi amiben megtalálod a hétköznapi nehézségektől elszakadást.
Azt mondani, hogy „ne stresszelj” könnyű, de hogyan is tudjuk ezt kezelni? Akár sporttal, akár aktív kikapcsolódással, mint például: jóga, légzéstechnika, emellett hangulatos sófürdőzés, relaxáció, meditáció, intuíció fejlesztése, zene hallgatás, nyelvtanulás stb.., ezt is be kell ütemezni, a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, helyes táplálkozás és edzés mellett, nem csak a célok, de az egészség miatt is.

A mozgás, étkezés, kikapcsolódás mellett ne feledkezzünk meg az alvásról se! Életünk 1/3 részét töltjük alvással, így egyáltalán nem mindegy, milyen minőségben tesszük azt, hiszen nem csak fáradságot, hanem egészségügyi problémákat is okoz hosszútávon. Szükségünk van az alvásra regeneráció szempontjából energetikai -szerkezeti helyreállás szempontjából a sejtek regenerációja miatt, valamint a memória konszolidáció vagyis a felesleges emlékek törlése és a megfelelő memória teljesítmény kialakulásához. Ideális cirkadián esetén reggel 5-7 óra között kelünk, míg aludni térni érdemes este 9-11 óra között.

intuitív coaching _ @dorashram

A mai útravaló pedig:
A jóllét nem létállapot, hanem cselekvési állapot! Te döntöd el mikor, miért vagy hálás és hogyan éled meg a mindennapokat! (:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük