Senior torna – Hévízen

Az ovisok, iskolás gyerekek és a felnőttek után jöjjenek a szép korúak!

Szerencsére egyre nagyobb az időskori mozgásra is az igény, hiszen nem csak az első tízen – húszon – harminc évben van kiemelten fontos szerepe a sportnak. Azt már tudjuk miért jó életünk során, de vajon azzal is tisztában vagyunk, hogy idősebb korunkban miért kihagyhatatlan a torna?

Tág fogalomban vett 50 év felettieknek is fontos a rendszeres testmozgás. Ha valaki sportolt eddig, akkor az aktív életmód megőrzése érdekében, míg ha esetleg korábban nem mozgott, akkor bár bepótolni az elmúlt éveket nem lehet, de sosem késő változtatni! Gyógytornával, gerinctornával és megfelelően összeállított programmal megőrizhetjük az ízületek és izmok, izompólyák rugalmasságát. Ízületi folyadék termelésének serkentésével, az izompólyák karbantartásával csökkenthetőek a mozgásszervi panaszok, a különböző ízületi fájdalmak, valamint javítható az egyensúly és koordináció, melyre elengedhetetlen szükség van. Számtalan belgyógyászati problémára is pozitív hatással van, pl.: osteoporosis, magas vérnyomás, II. típusú diabétesz. Valamint az életkor előrehaladtával a testsúly szempontjából is fontos a rendszeres testmozgás.

Ha enyhébb háti fájdalmak, derék panaszok, enyhébb gerinc-, és csípőproblémák, osteoporosis jellemzőek és nincs olyan probléma, ami egyénre szabott feladatot igényelne, csak segíteni tud a senior torna!

Természetes élettani folyamat, hogy öregszünk. De nem mindegy hogyan. Lehet fájdalmak közepette és megkeseredetten, vagy lehet társaságban és aktívan! A senior torna az egészséges mozgás mellett a társaságot és a közösséghez való tartozást is magába foglalja! (: Ha még fiatal vagy azért kezdj el mozogni és szólj a szülőknek, nagyszülőknek is, ha pedig már megetted a kenyered javát csatlakozz hozzánk!

Nézzünk egy kicsit a dolog élettani alapjai mögé. Azon túl, hogy természetes folyamat az öregedés és a menopauza, a biológiai és kronológiai életkorunk nem minden esetben egyezik meg. Hiszen gyakran látunk olyat, hogy valaki 50-60 éves létére jobban mozog, mint egy 20-30 éves. Ez egyik oldalról dicsérendő, másik oldalról szomorú is. Aki mindig sportolt, odafigyelt kicsit is a táplálkozására és a lelki egyensúlyára, nagy valószínűséggel megkönnyítette a dolgát. Viszont az normális, hogy az életkor előrehaladtával nőknél a petefészek működése csökken, ezért többnyire az ösztrogén hormon a felelős (35 éves kor felett), míg férfiaknál is ugyanúgy észrevehetőek a változókor jelei, a tesztoszteron hormonhoz kevésbé köthetőek, inkább életmódbeli tényezők és pszichológiai problémák felelősek a tünetekért. Mindkét esetben tünetekkel járnak a változások: hőhullámok, vérkeringési és idegrendszeri zavarok, pszichés tünetek (ingerültség depresszió), fejfájás, szabálytalan menstruációs ciklus, éjszakai izzadás- vegetatív zavarok – intellektuális tünetek, izomerő és libidó csökkenés,

De miért fogyasztanak kevesebb vizet az idősek? Sokszor a fiatalok sem érik el a napi 3 litert, pedig az izompólyák minősége miatt is fontos lenne, hiszen komoly adhéziókat, kötőszöveti traumákat okozhatnak, mely jelentős mozgás beszűküléssel és fájdalommal járhatnak. Ez gyakran „csak” megszokás és életmódbeli figyelmetlenség, illetve annak a biológiai ténynek a hiánya, hogy a szomjúság már vízhiányt jelenti. Tehát inni nem csak akkor szükséges, ha szomjasak vagyunk, hanem folyamatosan, hogy a kiszáradt állapotot megelőzzük. Idősebbek sokszor indokolják inkontinenciával a kevesebb folyadék fogyasztást, mely panaszt szintén tornával (célzott gátizom torna) lehet segíteni. A jóga, túrázás, egyéni edzés és kiscsoportos edzések mellett nagyon jót tesz a tánc, nem csak társasági élet, hanem egyensúly terén is. Ne feledkezzünk meg arról, hogy időskorban is mennyire fontos az egyensúlyérzék. Megelőzi a baleseteket és megalapozza a biztonságos közlekedést is például.

Ki ne szeretne lendületesen játszani az unokájával/dédunokájával? És jókat kirándulni a nyugdíjas klubbal? Vagy csak egyszerűen kényelmes hétköznapokat élni?

Várunk sok szeretettel Mindenkit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük