A táplálkozás és a hatékony munkavégzés kapcsolata

Ma mit eszel, hogy energikus légy a munkában? Legyél tanuló, szülő, vállalkozó vagy irodai dolgozó, bármi legyen is a munkád, energikusnak lenni nem kiváltságos és genetikai dolog, hanem alaphelyzet és csak rajtad múlik. Ne engedj a rohanó kísértésnek, a finom és illatos péksüteményeknek. Vagy legalább ne mindennap, néha ha olyan kedved van miért ne férhetne bele egy kakaós csiga vagy pizzástáska? Nem a havi egy alkalomról van szó, hanem a mindennapos vagy akár naponta többszöri alkalomról, ami a bélrendszeren kívül a hormonháztartásodra is kihatással van. Ha fáj a hasad vagy kellemetlen érzést kelt a gyomrod, az kihatással van a kedvedre és a munkavégzőképességedre, valamint az energiaszintedre is.

Észrevetted már, hogy ha péksüteményt vagy sok kenyeret eszel rendszeresen, akkor kevesebb az energiád és több kávét iszol, hogy tudj koncentrálni? Vagy netán ingerültebb és fáradékonyabb vagy, amit édesség utáni vágy kísér? Hogy is van ez? Az ultrafeldolgozott nagyipari péksütemények és kenyérfélék úgy nevezett acelluláris szénhidrátok, melyek többsége gyorsan emeli a vércukorszintet, ennek hatására pedig nagy mennyiségű inzulin kerül a vérbe. A finomított szénhidrátokban, omega-6 zsírsavban és a hozzáadott cukrokban gazdag étrend nem csak az inzulinrezisztencia kialakulását, ezáltal megnehezítve a testsúlycsökkentést. Ehhez hozzájárulhat és rontja a helyzetet a mozgásszegény életmód és a gyakori alvás problémák. Ez csak az egyik probléma, de jelentkezhetnek gyulladások, magas vérnyomás és koleszterinszint, terméketlenség, a vér besűrűsödése vagy depresszió is.

A főétkezés után 30-60 perccel fáradtnak és álmosnak érzed magad és lefejelnéd a monitort? Ha olyan ételt fogyasztottál, ami számodra kifejezetten nem jó, például túl sok szénhidrátot (gabonából készült kenyér, pékárú) vagy túl magas zsír és fehérje arányban étkeztél, az bizony megterheli az emésztésedet. A test mindig jelez, ha éhes maradtál vagy gyorsan megéhezel, akkor változtatni kell a szénhidrát-zsír-fehérje arányon és minőségen.

Amennyiben úgy érzed, hogy puffadsz vagy szelek és böfögések kísérik az étkezéseidet, akkor vedd komolyan ezeket a figyelmeztetések! Reflux, savtúltengés, gyomorgörcs is a nem megfelelő étkezésre utalhat. Ha kávét iszol étkezés után, mert az segít az emésztéseden, valószínűleg akkor sem a megfelelő étrendet választottad. valamint az édesség utáni sóvárgás is a nem jól megválasztott szénhidrát forrásnak és mennyiségének az eredménye. Az ultrafeldolgozott, nagyipari élelmiszereknek „köszönthetően” gyakori jelenség az elhízás és az emésztőrendszeri diszfunkciók. A szintetikus és üres kalóriákat tartalmazó ételek a makrotápanyagok csökkent beviteléhez és komoly problémákhoz vezethetnek. Sőt mikrotápanyagokban sem éppen bővelkedik egy jól megcukrozott nutellás croissant.

Nagyon fontos kiemelni az anyagcsere típusokat, hiszen mindenki másik csoportba tartozik, melynek megfelelően dől valamelyik irányba az arány. Egyénre szabottan! Bár hozzáteszem, hogy a szénhidrát típust sem túlzottan feldolgozott élelmiszerek jelentik, hanem a minőségi keményítő forrásokat és a mikrotápanyagokban gazdag alapanyagok.

Mik lehetnek a megoldások?

Étkezés közben kerüld a folyadék fogyasztást, mert csökkenti az emésztés folyamatát! Válassz mindennapra fermentált zöldséget, tojássárgáját, gyökérzöldségek, zöldfűszereket. Keresd a biztonságos keményítő-forrásokat: édesburgonya, basmati rizs, főzőbanán, csicsóka, gesztenye, quinoa, cékla, tápióka! Kerüld az ultrafeldolgozott lisztek, cukrok, kekszek, gabonapelyhek, szirupok, szörpök, előre kész ételek fogyasztását! Válassz olajos magokat, pl.: pár szem makadámdió vagy brazil dió! Mindig legyen a közeledben víz! Zöldségeket le is turmixolhatod és gyógyteákkal is fogyaszthatod, ha reggel nem vagy annyira éhes! és sose feledd: az egészség egy folyamat, ami függ a környezettől is!

A reggeli legyen vegyes, tartalmazzon megfelelő arányban szénhidrát-zsír-fehérje makrotápanyagokat, míg az ebéd úgy szintén. Ha nincs lehetőséged főzni, igyekezz az étkezdében minél kevésbé feldolgozott és tocsogó zsírban sült ételeket választani. Például a milánói sertés borda helyett vajas grill zöldségek és natúr hús szeletek édesburgonyával. Ha jól választottál nagy valószínűséggel meg tudod állni a töménytelen desszertek fogyasztását is. (:

Ha kiegyensúlyozott az étkezés, kiegyensúlyozott lesz a kedv is, ami pedig a teljesítőképességre is hatással van és már helyben is vagyunk, több kedvünk van dolgozni is!

A napi szénhidrát-bevitel meghatározása kifejezetten egyénre szabott, mert olyan fontos tényezők játszanak szerepet, mint például: izomtömeg arány, életkor, nem, fizikai aktivitás, genetikai tényezők, egyéni panaszok és célok.

Kérj segítséget ha nem boldogulsz, válaszd konzultációnkat vagy rendelj egyénre szabott étrendet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük