egy perc egyensúly

Az egészséges és boldog élet kulcsa a jó alvás.

Nem is lehetne más a jelmondata az ‘Alvás Világnapjának’ (március 19.).

Életünk 1/3 részét töltjük alvással. Ki az, aki ne szeretne aludni? Az összes gyereket leszámítva, mindenki az ebéd utáni kis pihenésről ábrándozik (felnőttként biztosan), bezzeg az oviban ritkán használtuk ki ezt a lehetőséget! (Elnézést kedves óvónénik, én ritkán aludtam, most visszasírom!) Tegyük fel, hogy átlag napi 7 órát alszunk, így egy héten ez 49 órát jelent. Ez nem kevés, így egyáltalán nem mindegy milyen minőségben tesszük azt, hiszen nem csak fáradságot, hanem egészségügyi problémákat is okoz hosszútávon.

Szükségünk van az alvásra regeneráció, energetikai -szerkezeti helyreállás szempontból a sejtek regenerációja miatt, valamint a memória konszolidáció, vagyis a felesleges emlékek törlése és a megfelelő memória teljesítmény kialakulásához. Például ha 17 órát töltünk ébren egybe munka/életmód miatt, az pont olyan a szervezetnek, mintha elfogyasztottunk volna 0,05% alkoholnak megfelelő szeszes italt és amellett, hogy fáradtak leszünk, a reakcióidő is lecsökken (ez nem csak vezetés, de biciklizés és a hétköznapi tevékenységeknél is fontos).

Az alvásért felelős hormonunk a melatonin, melynek szintje napközben (normál esetben) alacsony, este a sötétség és nyugalom hatására emelkedett. Az alvás és ébrenlét ciklus szabályozásán kívül, gátolja a nemi mirigyek és a pajzsmirigy működését is. Ezzel ellentétesen működik a kortizol hormon (közismertebb nevén stressz-hormon), ami éjszaka csökken és reggel növekszik. Ha nem alszunk jól és a melatonin szint el van tolódva, a kortizollal is problémák lesznek, nagy valószínűséggel anyagcsere zavarok (túlzott súlyvesztés/gyarapodás) is fellépnek, hiszen a szénhidrát-, zsír-, fehérjeanyagcserét is szabályozzák. Ezeknek a szabályozása talán az egyik legnehezebb, hiszen nem csak saját magunktól függ, de a környezetünktől is. Ideális cirkadián esetén reggel 5-7 óra között kelünk, míg aludni térni érdemes este 9-11 óra között. Azonban érdemes megjegyeznünk, azt, hogy ha túl nehezen ( órák alatt) vagy túl könnyen (5 perc alatt) alszunk el, egyik sem jó. Kutatások szerint a normális az lenne, hogy lefekvést követően 15 perc csendes pihenőt kövesse az alvás. Árulkodó jelek lehetnek az alvás minőségéről, ha reggel a nyugalmi pulzusunk magas, ha ver a víz minket, ha fáradtságot érzünk, nehezen kelünk fel, de példának okáért az is, ha horkolunk éjszaka vagy gyakran megébredünk.

Ha problémát okoz az alvás, kipróbáltál már technikákat, de csak a tünetek szűntek meg és a problémát még nem sikerült orvosolni, keress fel egy alvászavarokkal foglalkozó szakembert, szomnológust és járjatok az ügy végére.

Az egészség alapja az egyensúly és harmónia. A WHO La-londe modell szerint az egészségügyi ellátórendszer minősége és elérhetősége 11%-ban határozza meg az egyén egészségi állapotát. Tehát maradék 89%-ban az életmód (43%),
a genetika(27%), a környezet (19%), például a társadalom, a szociális viszonyok, az aktivitás, a felelősségvállalás, a személyiség viszonyulásai határozzák meg az egészségi állapotot, vagyis rajtunk múlik, hogyan éljük mindennapjaink.

Talán egyszerűbb megelőzi a problémát. Mindig azt mondom, inkább arra figyeljen és arra törekedjen az ember, hogy ne legyen szükség drága egészségügyi ellátás igénybe vételére. Rengeteg embert érint mentális betegség, elhízás, vérnyomás és vércukor problémák és még sorolhatnám. Sokkal egyszerűbb a mindennapokban egy kicsit tenni, aludni (!!!) a megfelelő milliőért.

Keress minket bizalommal, hogy hozzájáruljunk az egészségesebb és boldogabb hétköznapjaidhoz!

Mindenkit várunk szeretettel táborainkba, workshop sorozatunkon illetve egyéb szolgáltatásaink keretein belül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük