egy perc motiváció

A pozitív átértékelés stratégiája

Mi ma elbicikliztünk a Gellért-térig, onnan felfutottunk a Gellért-hegyre, át a Budai várba, végig a Tóth Árpád sétányon a mese szép cseresznyefák mellett és haza tekertünk két keréken. Napi 30 perc sportolás segíti az agy mentális egészségét, növeli a szív és a tüdő teljesítőképességét, megőrzi az ideális testsúlyt és még sorolhatnám holnapig pozitív hatásait.

Nehezen indulsz el sportolni, legyen az futás, kerékpározás, funkcionális edzés, jóga vagy bármi más fizikai tevékenység, hobby? Ha ez segít, én se veszem rá magamat mindig könnyen, vannak nehezebb napok, ráadásul szakmából kifolyólag még ‘muszáj’ is. És nem, nem könnyebb attól, hogy ezzel foglalkozom!

Ami viszont segít, az a pozitív átértékelés stratégiája.

Vannak, akiknek egyértelmű és könnyű dolog a nehéz helyzetek értékes oldalát felismerni. Meglátni a dolgok jó oldalát és szépségét. A pozitív átértékelés nem ilyen egyszerű, minthogy ‘találd meg a rosszban a szépet’. A pozitív átértékelés
az a felismerés, hogy valami értékes. Akármilyen nehezen is megy az elindulás, ez a stratégia azt jelenti, hogy az erőfeszítés megéri, nem csak azért, mert a cél felé visz, hanem, mert a nehézségekre úgy tudunk tekinteni, mint fejlődés és a tanulás lehetősége. Felismered, hogy a dolgok nehezek és a nehézséget megéri elviselni.

Ez tulajdonképpen egy lehetőség.

Például megéri sportolni, tenni az egészségért. Megéri felfutni a lépcsősoron és megcsodálni a virágzó cseresznyefákat. Tekintsünk úgy a sportra, mint kikapcsolódás vagy kötelező tevékenység, a lényeg, hogy csináljuk. Gondolj a jótékony hatásaira, ismerd el, hogy nem egyszerű és keress benne egy lehetőséget, egy motivációt, és plusz 1: a pozitív átértékelés által okozott stresszcsökkentés is bizonyított!

Elméláztál már azon, hogy rengeteg külföldi ezért ül repülőre, hogy ilyen szép fákat lásson, hogy sétálhasson a Duna parton, felmenjen a Citadellára vagy más szabadtéri, magyarországi csodákat megnézzen, ahol mi akár sportolhatunk mindennap? Keress egy társat vagy menj egyedül, de végig ott lebegjen elötted a cél és maga az út. Élj a pillanatban, találd meg a szépségét, ismerd el, hogy nehéz a hétköznapi mókuskereket hajtani, de megéri elviselni, mert amikor megpihensz, az a kemény munka gyümölcse.

Nos, a hatást, hogy a pozitív átértékelés hasznodra válik és a kívánt cél felé vezet, az gyorsan érezhető. Csökken a frusztrációd, hiszen segíti az előre haladásodat és azt, hogy motivált maradj. De tételezzük fel, hogy egy adott cél érdekében mindent megteszel. Legyen az az egészséged, hétköznapi problémák, egy vizsga vagy felvételi, munkahelyi ügyek, esküvőszervezés, lakásvásárlás, hitelügyintézés, családalapítás, tehát BÁRMI, ami éppen neked az adott pillanatban nehézséget és fejtörést, esetleg kellemetlenséget okoz. 120 % -t beleteszel és működik, minden halad, nem könnyen, de előrefelé mész, csak éppen nem úgy, ahogy elképzelted, ahogy megálmodtad. Sokkal nehezebb… sokkal lassabb, mint ahogy vártad.

A kitartó munka mindig meghozza az eredményt! Csak néha nehezebb a feladat.

Az elképzelésednél lassabban, de eredményesen tartasz előre, mégis frusztrációt érzel, akkor szembesülnöd kell az elvárásokkal. Azokkal az elvárásokkal, amit felállít a társadalom vagy Te magad, hogy minden könnyű és gyorsan kell elérni. Hogyha frusztrál a lassúság vagy nehézség, át kell gondolni a célt és az odavezető utat. Maradnék a futás-cseresznyefa példánál. Olyan könnyűnek hangzik csak úgy futni gondtalanul pár kilométert. Ha ez a berögződés van (mert mások naponta futnak 10 kilométereket, akkor nem lehet nehéz fele annyit futni), csalódás fog érni az első alkalom után. Azonban, ha úgy gondolsz a futásra (vagy bármilyen más sportra), hogy nehéz lesz és csak egy részét teljesítem, már elégedett lehetek, sokkal jobban fog esni a sport és maga az út. Jelen példánál tudom előre, hogy nehéz lesz felfelé futni az emelkedőn, mert nem vagyok hozzászokva, így ha meg kell állnom közben akkor sem történik baj, hiszen újra indulok pár szusszanás után. Legközelebb még egy picivel tovább fog menni vagy kevesebbet kell megállni. Azonban alul se értékeljük magunkat, az emberi test mozgásra lett teremtve. Ha nem vagy biztos az alapokban kérd szakember segítségét, aki nem csak motiválni tud, de fontos alapkészségeket megtanítani is.

Ha kezdő, újrakezdő vagy a sport területén, ne csüggedj, tűzz ki részcélokat! Bármilyen sportmozgásról is beszélünk, nem egyik napról a másikra lesz eredménye, tartsd szem előtt a fokozatosságot! HAJRÁ! : )

Amennyiben kérdésed akad, segítséget kérnél keress minket bátran személyesen Hévízen és Budapesten, gyere el táborainkba, üzenj az info@personabiorhythm.hu címen vagy kövess minket a Facebook, Instagram felületeken rövid összefoglalóinkért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük